Ana içeriğe atla

 

Korfbol Nedir, Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Aslında daha önce birçoğunuzun duymadığı bir spor olan Korfbol, geçenlerde bir spor ile alakalı makale yazarken karşımıza çıktı. Ardından detaylı bir şekilde araştırdım ve oldukça zevkli bir spor olduğu kanısına vardır. Sonra dedim ki madem bu kadar zevkli Korfbol nedir sorusunu bilmeyenler için açıklamak istedik. Ardında da ne olduğunu anlatacağız ama Korfbol nasıl oynanır soruna cevap vermeden olmaz dedik ve onun hakkında da bilgiler hazırladık. Hadi gelin bir spor dalı olan Korfbol kuralları hakkında detayları inceleyelim.

Korfbol Nedir?

Korfbol dünya çapında yaygın olarak oynanan ve ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan kadınlar ile erkeklerin birlikte oynadıkları tek takım sporu olarak bilinir. Genel olarak oyun tarzı ile hentbol ile basketbol karışımı bir spor olarak görülse de bu iki spordan oldukça büyük farklılıklara sahiptir. Korf kelimesi Flemenkçe dilinde “Sepet” anlamına geliyor.

Korfbol’un Çıkış Hikayesi

Hollandalı bir beden öğretmeni olan Nico Broekhuysen, günlerden birinde bir durum için İsveç ülkesine gider. İsveç’te “Ringbol” adında bir oyun oynar. Ardından ülkesine dönen beden eğitimi öğretmeni, günün birinde beden eğitimi derslerinde kızlar ile erkelerin birlikte bir etkinlik bir spor yapmadığını fark eder ve buna çözüm bulmak için ortaya “Korfbol” sporunu çıkarır. Yani buna bir spor dalı icat etti demek doğru olacaktır. Tabi bu sporu icat ederken en büyük ilham kaynağı İsveç’te oynadığı Ringbol olmuştur. Muhtemelen bizde dahil birçoğunuzun duymadığı bu spor tam tamına 1903 senesinde ortaya çıkmıştır. Yani bir asırdan fazladır hayatımızda olan bu spordan belki de yeni haberimiz oluyor.

Korfbol Nedir Nasıl Oynanır?

Korfbol, takım oyununa dayanan bir spordur. Korf yani sepetlerden topu geçirip sayı almak üzerine kurulan bir oyundur. Korfbol kuralları arasında oyunu ortaklaşa oynamak üzerinden geçmektedir. Yani öyle futbol gibi topu ben alayı çalım atayım da golümü atayım anlayışı Korfbol sporunda bulunmuyor. Diğer bir örnekle beleşçi forvet gibi top bana atılsın da boş kaleye gol atayım anlayışı Korfbol oyununa tamamen ters bir durumdur.

Korfbol Oyun Kuralları?

  • Korfbol oynamak için iki takım olmalıdır.
  • El ile oynanan bir spordur.
  • Bu takımların her biri 8’er kişiden oluşmak zorundadır.
  • Bir takımın tamamı kadın ya da erkek olamamalıdır.
  • Her takımda 4 erkek ve 4 kadın olmak zorundadır.
  • Oyun içinde oyuncuların 4 tanesi defans, 4 tanesi ise hücum yapar.
  • Defans bölgesinde kalan oyuncuların 2 tanesi erkek 2 tanesi kız, hücum bölgesindeki oyuncuların 2 tanesi kız, 2 tanesi erkek olmak zorundadır.
  • Hücum eden her bir oyuncunun savunmacısı olmak mutlaka şarttır.
  • Kadınlar kadınları, erkekler de erkekleri savunmak zorundadır.
  • Maç süresinde her oyuncu bir oyuncu ile eşleşir.
  • Topu potaya atmak için mutlaka savunma oyucusundan kendinizi kurtarmış olmanız şarttır. Olur da savunma oyuncusunu ekarte etmeden sayı atarsanız sayınız geçersiz sayılacaktır. Bu kuralın uzun boylu oyunculara avantaj sağlanmaması için eklendiği bilinir.
  • Top elinde olan kişi asla hareket edemez. Bu nedenle diğer sporlar gibi top sürmek yoktur.
  • Şut atabilmeniz için sizi savunan kişiyi saf dışı bırakıp top hangi arkadaşınızın elindeyse ondan pas almanız gerekmektedir.
  • Top elinde olan kişiden top çalmaya çalışmak ve beraberinde sert savunma yapmak kesinlikle yasaktır. Bunun nedeni ise fizik gücünün oyuna hakim olmasını engellemektir.

Korfbol Teknik Özellikleri

  • Korfbol Topu: Futbol topları arasında beş numara olan toplara benzeyen bir toptur.
  • Korfbol Sahası Ölçüleri: Açık Alanda 60mx30m – Kapalı Alanda 40mx20m – Kumda 20mx20m
  • Korf – Sepet: Yerden yüksekliği 3,5 metredir. Kamıştan yapılmıştır. Topun geçirilip sayı alınmaya çalışıldığı yerdir.
  • Korfbol Orta Çizgisi: Sahayı savunma ve hücum bölgesi diye ayırmaya yarayan bir yerdir.
  • Korfbol Oyuncu Kıyafetleri: Her spor dalında olduğu gibi oyuncuların birbirlerini ayırt edebilmesi için tek tip kıyafet giyilir.

Kısaca Korfbol nedir? Korfbol nasıl oynanır? Korfbol kuralları neler? olduğunu özetleyecek olursak, hücum oyuncularının görevi savunmacısından kurtulup doğru şutu atmak ya da doğru pozisyonda bulunan en uygun arkadaşın pas atmaktır. Savunma oyuncularının görevi ise savunduğu rakibinin bloke edebilecek derece yakınında olmak ve hücum oyuncuların feyklerini yemeden uygun şut pozisyonu bulmalarını engellemektir. Fiziksel gücün egemen olmadığı, kadın ve erkeklerin her takımda eşit sayıda olduğu ve takım olma ruhunun yansıtıldığı zevkli bir spor da diyebiliriz. Şuanda olimpiyatlarda falan yok ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından bilinen bir spordur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VOLEYBOLDA OYUNCU MEVKİ VE GÖREVLERİ

VOLEYBOLDA OYUNCU MEVKİ VE GÖREVLERİ Voleybolda oyuncu özellikleri ve karakterleri mevkiye göre farklılık göstermektedir.Her mevkinin gerektirdikleri ve o mevki oyuncusunun fiziksel özellikleri farklıdır. PASÖR Voleybol oyunun ilk dönemlerinde, pasörlerin hücum oyuncularına top atmaktan başka görevi yoktu diyebiliriz.Voleybolda savunma,blok ve hücum varyasyonlarının çoğalması ile birlikte pasöründe yerine getirmesi gereken görevleri çoğaldı.Günümüz pasörlerinin blok gereksinimlerinin çoğalması sebebi ile eskiye oranla daha uzun olması tercih edilir. Ayrıca pasörler diğer oyunculara nazaran daha hareketli,çevik,anında karar verebilen ve yeri geldiğinde hücum yapabilen oyunculardır.Pasörler 5-1 oyun sisteminde ön hatta oldukları pozisyonlarda 2 numarada,arka hatta oldukları pozisyonlarda ise 1 numarada savunma yaparlar. PASÖR ÇAPRAZI  5-1 oyun sisteminde pasörün çapraz oyuncusu olarak oynayan oyunculardır. Smaçörlerin arasından pas yeteneği en iyi olan oyunculardan t...

VOLEYBOLDA TEMEL EGİTİM

VOLEYBOLDA TEMEL EĞİTİM Voleybol eğitimine nerden başlanmalı, nasıl ilerlemeli veya ilerleme hızımız ne olmalıdır. Her yaş döneminde kazanılması gereken beceriler vardır. Bilmemiz gereken ilk şey voleybol için hangi yaş aralığında hangi becerileri sporcularımıza kazandırmalıyız. Bu becerilerin anlatımı çok detaylı olmakla birlikte sizlere özetle bahsetmeye çalışacağım. Voleybola başlama yaşı 7-9 yaş aralığı kabul edilmektedir. 7-9 yaş döneminde amacımız sporcuyu voleybol ile tanıştırmak ve voleybolu sevdirmenin yanında belirlediğimiz amaçlar doğrultusunda beceriler kazandırmak olmalıdır. Bu dönem amaçlarımızı birkaç başlıkta şöyle sıralayabiliriz; *Atma ve Yakalama becerisi *Temel Voleybol Duruşları *Balonlu voleybol oyunları ile hareketlilik kazanma *Saha içersinde kayma adımları ile yer değiştirme *Parmak pas ve Manşet temel teknikleri Sıraladığımız bu becerileri iki kişi karşılıklı şeklinde yaptırabilmekteyiz. Bu dönemin en faydalı becerileri topu karş...

Liseli Gençler Voleybolda Türkiye Şampiyonu belli oluyor

* Liselerarası Genç A Kızlar Türkiye Şampiyonası'nda, Başkent Ünv. AL. ile Acıbadem (Doğa) AL.Türkiye Şampiyonluğu için finalde karşı karşıya gelecekler. * Liselerarası Genç A Erkekler Türkiye Şampiyonası'nda, Bostancı AL. ile Yaşam M.Okyanus Lisesi Türkiye Şampiyonluğu için finalde karşı karşıya gelecekler.