Ana içeriğe atla

Çocuklarımız Neden Spor Yapmalı

Çocuklarımız Neden Spor Yapmalı

            Çocuklarımız neden spor yapmalıdır.Bu sorunun çok fazla cevabı var.Bu yazımızda çocuklarımızın neden spor yapması gerektiğine dilimin döndüğünce değineceğim
            Sporu sadece  çocuklar değil herkes yapmalıdır.Spor yapmak sağlıklı,zinde ve mutlu bir bünyenin yanında özgüven,sorumluluk,iyi bir psikoloji vs gibi özellikler katacaktır.
            Her zaman söylenir ‘’spor yapan çocukların kendine özgüveni tamdır’’ peki neden bu böyledir.Şu soru genelde sorulur, kendine güveni olanlar mı spor yapar yoksa spor insanda özgüven duygusunun gelişmesine mi yol açar.Bana göre bu ikisi birbiri ile paraleldir.
Sporda başarı,başarısızlık,başarabilme düşüncesi veya başaramama düşüncesi vardır.Başarıdan veya Başarısızlıktan korkmayan kişiler özgüveni olan kişilerdir.Takım sporlarında özgüveni tam olan sporcularınıza bakınız riskin olduğu durumlarda insiyatif alırlar başarıyı veya başarısızlığı üstlenecek kadar kendine güvenleri vardır.Bu özgüvenin sonucu başarı ile sonuçlandığında sporcumuzun kendine olan güveni daha da artacaktır.
Kısacası spor yapmak insana özgüven artışı sağlamaktadır.

            Hayatını mutlu sürdüren insanlara bakınız hayatla barışık ve kendisini seven insanlardır.Çevrenizde spor yapıp da hayata küs,kendisini boş vermiş,hayattan beklentisi kalmamış insan var mıdır.Buradan çıkarılacak sonuç şudur; spor insanı hayata bağlar,insanın kendisini takdir etmesi hayata daha güzel daha farklı açılardan bakmasını sağlar.İnsanlar spor yaptıkları sırada endorfin hormonu salgılarlar  ki bu endorfin hormonu insanlarda mutluluk ve özgüven duygusunu artırır.

            Başarılı insanların sahip olması gereken özelliklerden bir tanesi de soruımluluktur.Sosyal çevresinde veya iş hayatında daha başarılı olan insanlara baktığımız zaman göreceğiz ki bu insanların sorumluluk duyguları gelişmiştir.Sporcularımızın antremana zamanında katılması,antrenörünün verdiği görevleri saha içersinde uygulayabilmesi sporcuda sorumluluk duygusunu artıracaktır.Antrenör olarak sorumlu sporcuları takımımızda daha fazla tercih etmemiz ister istemez bütün sporcularımızın sorumluluk duygusunu artıracaktır.Bir takıma,kulübe veya okula karşı kendisi sorumlu hissetmek sporcuda özgüveni ve sorumluluk duygusunu artırır.Spor hayatında aldığı sorumlulukları yerine getirebilme onları uygulayıp bir kitleye karşı görevini tamamlayabilme o sporcuda spor hayatının dışında da fazlasıyla cesaret verir.Bu tip sporcular sosyal hayatında insiyatif alabilirler ve başarıyı yakalama ihtimalleri her zaman diğerlerinden daha fazladır.

            Gelelim spor yapan öğrencilerimizin akademik başarılarına.
Yukarıda yazdığımız yazıya göre  spor yapan bir öğrencinin ders başarısının düşme ihtimali sizce ne kadardır.
Akademik başarı öğrencinin kendisi sevmesi,hayatla barışık olması,özgüveninin tam olması,sorumluluklarının bilincinde olması ve başarabilme duygusunu bilmesi yada bunu defalarca spor hayatında tatması sonucunda mutlaka artış gösterecektir.Başarısız bir öğrenci spor yaparak akademik başarısını %100 oranda yükseltir demiyoruz fakat başarılı bir öğrencinin spor yaparak başarısının belli oranda düşeceğini iddia eden insanların fikirlerine karşı çıkıyoruz.Başarısız bir öğrenciye ders çalışma alışkanlığı kazandırılarak ve bunu da spor ile beraber özgüven,sorumluluk ve başarabilme duygularını kazandırmakla başarısının normalden daha fazla olacağı gerçeğini yine bu yazımda bir kez daha söylemek istiyorum.

           

Çocuklarımıza spordan uzaklaştırmayalım.Akademik sınavlara mutlaka hazırlanacaklar ve o sınavlara girecekler fakat çocuklarımızın o sınavlarda daha başarılı olmasını istiyorsak çocuklarımıza spor yapabilecekleri zamanlar ayıralım bu konuda onları destekleyelim.Hafta da 3 gün düzenli spor yapan bir öğrenci akademik çalışmalarından geri kalmaz görüşündeyim.Anne ve Babalar olarak gerekirse çocuklarımızın antremanlarına gidelim onları destekleyelim haftada 3 gün ve 2 saat sürecek bir spor çalışmasının çocuklarımıza fazlasıyla faydası olacaktır.
Her şeyden daha önemlisi o çalışmalardan sonra çocuklarınızın zihni bilgi için kullanılmaya her zamankinden daha müsait hale gelecektir ki buda çocuğumuzun akademik olarak daha zinde ve dinç bir zihne sahip olmasını sağlayacaktır.

Yazımı sonlandırmadan önce hatırlatıyorum; Ağaç yaşken eğilir.Çocuklarımızı spordan mahrum etmeyelim,etmeyelim ki daha zihne,kendine daha fazla güvenen,başarabileceğine inanan,sorumluluk sahibi bir gençliğe sahip olalım.

Herkese Saygılar Sevgiler….
alihaydarteke@gmail.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VOLEYBOLDA OYUNCU MEVKİ VE GÖREVLERİ

VOLEYBOLDA OYUNCU MEVKİ VE GÖREVLERİ Voleybolda oyuncu özellikleri ve karakterleri mevkiye göre farklılık göstermektedir.Her mevkinin gerektirdikleri ve o mevki oyuncusunun fiziksel özellikleri farklıdır. PASÖR Voleybol oyunun ilk dönemlerinde, pasörlerin hücum oyuncularına top atmaktan başka görevi yoktu diyebiliriz.Voleybolda savunma,blok ve hücum varyasyonlarının çoğalması ile birlikte pasöründe yerine getirmesi gereken görevleri çoğaldı.Günümüz pasörlerinin blok gereksinimlerinin çoğalması sebebi ile eskiye oranla daha uzun olması tercih edilir. Ayrıca pasörler diğer oyunculara nazaran daha hareketli,çevik,anında karar verebilen ve yeri geldiğinde hücum yapabilen oyunculardır.Pasörler 5-1 oyun sisteminde ön hatta oldukları pozisyonlarda 2 numarada,arka hatta oldukları pozisyonlarda ise 1 numarada savunma yaparlar. PASÖR ÇAPRAZI  5-1 oyun sisteminde pasörün çapraz oyuncusu olarak oynayan oyunculardır. Smaçörlerin arasından pas yeteneği en iyi olan oyunculardan t...

VOLEYBOLDA TEMEL EGİTİM

VOLEYBOLDA TEMEL EĞİTİM Voleybol eğitimine nerden başlanmalı, nasıl ilerlemeli veya ilerleme hızımız ne olmalıdır. Her yaş döneminde kazanılması gereken beceriler vardır. Bilmemiz gereken ilk şey voleybol için hangi yaş aralığında hangi becerileri sporcularımıza kazandırmalıyız. Bu becerilerin anlatımı çok detaylı olmakla birlikte sizlere özetle bahsetmeye çalışacağım. Voleybola başlama yaşı 7-9 yaş aralığı kabul edilmektedir. 7-9 yaş döneminde amacımız sporcuyu voleybol ile tanıştırmak ve voleybolu sevdirmenin yanında belirlediğimiz amaçlar doğrultusunda beceriler kazandırmak olmalıdır. Bu dönem amaçlarımızı birkaç başlıkta şöyle sıralayabiliriz; *Atma ve Yakalama becerisi *Temel Voleybol Duruşları *Balonlu voleybol oyunları ile hareketlilik kazanma *Saha içersinde kayma adımları ile yer değiştirme *Parmak pas ve Manşet temel teknikleri Sıraladığımız bu becerileri iki kişi karşılıklı şeklinde yaptırabilmekteyiz. Bu dönemin en faydalı becerileri topu karş...

Liseli Gençler Voleybolda Türkiye Şampiyonu belli oluyor

* Liselerarası Genç A Kızlar Türkiye Şampiyonası'nda, Başkent Ünv. AL. ile Acıbadem (Doğa) AL.Türkiye Şampiyonluğu için finalde karşı karşıya gelecekler. * Liselerarası Genç A Erkekler Türkiye Şampiyonası'nda, Bostancı AL. ile Yaşam M.Okyanus Lisesi Türkiye Şampiyonluğu için finalde karşı karşıya gelecekler.